Taakie

Je vrijwilligers gemotiveerd houden!

Is het nodig om je vrijwilligers te motiveren? Zeker! Het is belangrijk om je geworven vrijwilligers gemotiveerd te houden voor de toekomstige vrijwilligerstaken binnen je vereniging. Voordat je het weet ben je ze kwijt en moet je op zoek naar nieuwe vrijwilligers. 

Als eerste is het belangrijk om te weten wat de intrinsieke motivatie is van de vrijwilligers. Er kunnen verschillende redenen zijn om als vrijwilliger de organisatie te helpen. Dit kan zijn om kennis en ervaring op te doen, om mensen te leren kennen, om werkervaring op te doen of om de club te helpen. Door als vereniging daarnaar  te vragen toon je interesse en leer je de vrijwilliger kennen. Als je meer over de vrijwilligers te weten komt leer je hun persoonlijke beweegredenen kennen en kun je hier op inspelen om ze gemotiveerd te houden. 

In veel verenigingen moet veel gedaan worden wat zonder vrijwilligers onmogelijk is. Dit zien de leden van de verenigingen ook. Zij worden gevraagd om als vrijwilliger deze taken op te pakken. Wanneer de leden daarin een zekere mate van keuzevrijheid hebben, doet dit veel voor de motivatie. Wanneer vrijwilligers ergens zelf voor kunnen kiezen is de drijfveer om goed te presteren vele malen hoger dan wanneer de vereniging dit doet. Daarnaast leer je de vrijwilliger beter kennen en krijg je inzicht of er meerdere taken bij hem of haar passen. 

Als laatste is erkenning en waardering hebben voor deze vrijwilligers  een belangrijk punt. Dit kan je al behalen door de meest simpele dingen. Een “dank je wel” werkt vaak al motiverend, maar dit heb je in vele vormen. Het is belangrijk om de vrijwilligers aandacht te geven zodat ze zien dat ze belangrijk zijn voor de organisatie. Ga eens samen lunchen tijdens de diensten of geef extra aandacht op bijzondere momenten zoals een verjaardag. 

Al deze dingen kunnen ervoor zorgen dat jij als vereniging je vrijwilligers gemotiveerd houdt. Vind je het als vereniging lastig om je vrijwilligers te motiveren en gemotiveerd te houden?

Plan direct vrijblijvend een gesprek in en kom erachter hoe je je vrijwilligers gemotiveerd houdt!