Taakie

Het werkplezier bij vrijwilligers verhogen

Als een vrijwilliger werkplezier ervaart, haalt hij of zij uit de werkzaamheden voor de club energie. Werkplezier onder vrijwilligers heeft veel voordelen. Ze zullen eerder geneigd zijn om opnieuw te helpen als vrijwilliger en zullen positief over je vereniging praten, wat wellicht nieuwe vrijwilligers oplevert. Maar hoe faciliteer je als vereniging werkplezier bij vrijwilligers? In deze blog worden 3 tips gegeven om het werkplezier te verhogen binnen jouw vereniging. 

1. Betrek de vrijwilligers bij de club

Vrijwilligers geven veel om de vereniging waarvoor ze werken. Ze zijn dan ook graag actief betrokken bij de club. Laat ze meedenken met eventuele vernieuwingen of andere dingen die binnen de club besproken worden. Zo zorg je ervoor dat de vrijwilligers dichter bij de club komen te staan, wat resulteert in meer motivatie en betere prestaties. 

2. Zoek een gezamenlijke waarde

Deel niet alleen het werk binnen je club, maar deel ook de waarde van de club. Zet een cultuur op die niet alleen voor de club van waarde is, maar ook voor de vrijwilligers en de leden. Dit zorgt ervoor dat vrijwilligers zich echt verbonden en thuis voelen bij je club. Dit geldt immers ook voor je leden. 

Stel hierbij kernwaarden op. Dit zijn voorwaarden die belangrijk zijn binnen de club. Denk hierbij aan ‘wij vertrouwen elkaar’ of ‘voor iedereen in beweging’. Dit zorgt voor meer verbinding tussen de vereniging, vrijwilligers en leden.

3. Waardeer je vrijwilligers

Als vereniging ben je blij met de vrijwilligers die voor je werken. Zij verzetten veel werk en zijn belangrijk binnen de organisatie. Waardering is een belangrijk onderdeel en heeft invloed op de inzet, positieve energie en betrokkenheid van de vrijwilliger. Waardering hebben voor iemand kan op verschillende manieren.  

  • Het geven van een compliment
  • Luisteren naar de vrijwilliger 
  • De vrijwilligers belonen 

Waardering bestaat uit 3 verschillende bouwstenen:
  1. Herkennen = de inzet van de vrijwilliger wordt gezien;
  2. Erkennen = het belang van het werk wordt gezien;
  3. Waardering = de organisatie laat merken dat er waarde gehecht wordt aan het werk van de vrijwilliger. 

Heb jij als vereniging moeite met het faciliteren van werkplezier en heb je hierbij hulp nodig? Plan vrijblijvend een gesprek in en we helpen je graag verder!