Taakie

Waarom biedt Meierijstad een jaar lang gratis Taakie aan?

De Brabantse gemeente Meierijstad biedt sinds 7 april Taakie 1 jaar kosteloos aan hun sportverenigingen aan. Wethouder Coby van der Pas: “De gemeente Meierijstad heeft veel waardering voor alle vrijwilligers die zich inzetten voor de sport. Want zonder vrijwilligers zouden er geen sportverenigingen zijn.”

Coby van der Pas is wethouder in Meierijstad. Deze Brabantse gemeente bestaat sinds 1 januari 2017 en bestaat uit een fusie van drie Oost-Brabantse gemeenten in de regio Meierij: Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode. Van der Pas heeft een brede en volgens eigen zeggen afwisselende portefeuille bestaande uit sport, onderwijs, recreatie & toerisme, erfgoed en monumenten, maatschappelijk vastgoed en leefbaarheid. 

Hoe is het om sport in uw portefeuille te hebben? 
“Het is een hele mooie portefeuille om te hebben. Alleen al als je kijkt naar de vele sportverenigingen van allerlei soorten en maten die we hebben in Meierijstad. Deze worden gerund door heel veel ambitieuze vrijwilligers. Waar ik in de sport vooral zo van geniet is dat mensen zich met zoveel enthousiasme kunnen storten op het sporten en het met elkaar actief zijn. Elke sporter heeft wel ambities en daarin kun je je helemaal uitleven. Dat vind ik wel heel erg mooi om te zien.”

“Ik sport zelf ook. In het verleden heb ik gevolleybald, getennist en op dit moment ben ik vooral bezig met de golfsport. Voor mij persoonlijk is sport erg fijn om te doen, je maakt je hoofd lekker leeg en bent in contact met mensen. En waar ik dan nog extra van geniet bij golf is dat je midden in de natuur bent.”

En sport heeft dus ook een belangrijke plek binnen het gemeentelijk beleid van Meierijstad?
“Ja, we hebben sinds 2018 nieuw sportbeleid dat geldt tot en met 2030. Hierin staan drie belangrijke ambities. De eerste is dat iedereen moet kunnen sporten en bewegen. Dat is belangrijk voor onze gezondheid op allerlei manieren, zowel fysiek, mentaal als voor de sociale ontwikkeling. Ten tweede vinden we het belangrijk dat onze verenigingen vitaal zijn en blijven. Hierdoor kunnen ze beter hun maatschappelijke rol pakken. Een open vereniging zijn zeg maar. En als laatste willen we goede en toegankelijke sportvoorzieningen die financieel gezond zijn. We ondersteunen ze daarin waar nodig.”

“We hebben hiervoor een uitgebreid team geformuleerd. Deze bestaat uit een verenigingsadviseur, drie beleidsmedewerkers sport en een heel team van buurtsportcoaches die zowel op het terrein van sport en bewegen als op die van leefstijl actief zijn. Op die manier proberen we ook sport en bewegen te verbinden met het sociaal domein. We werken samen met de Sportraad, onderwijspartners en maatschappelijke organisaties en dagen sportverenigingen uit hun rol te pakken in bijvoorbeeld inclusief sporten, walking sports en ruimte te bieden aan buitenschoolse opvang.” 

Waar bent u als wethouder sport trots op?
“Allereerst op onze vrijwilligers in de sport. Zij zijn het cement voor de vereniging en onmisbaar. Daarom adviseren we sportverenigingen met een verenigingsadviseur, uiten we jaarlijks onze waardering met de sportaward Vrijwilliger van het jaar en organiseren we Webinars op basis van de behoefte. “

“Ik ben ook trots op de sportvoorzieningen die we geüpdate hebben. Het onderhoud van natuurgrasvelden is op orde en ook onze kunstgrasvelden hebben we waar nodig vervangen met kunstgras op basis van een kurffilling. Ook is het binnen vier jaar gelukt om te starten met de vernieuwing van twee zwembaden. Mooi is ook dat we vaker verder kijken dan alleen de opgave die wij hebben met betrekking tot sport. In Sint-Oedenrode zijn bijvoorbeeld nieuwe sportvelden gerealiseerd die ook in staat zijn extra water op te vangen wanneer dat nodig is. Zo dragen we ook een steentje bij aan de klimaatopgave.” 

“In Meierijstad vinden we het belangrijk dat iedereen moet kunnen sporten en bewegen en daarom zijn wij ook actief bezig met Uniek Sporten, realiseren we walking sports aanbod en is er zwemaanbod voor kinderen die iets meer aandacht nodig hebben. En dankzij een mooie samenwerking met de PSV Foundation wordt er nu een Special Sports Park gerealiseerd in Schijndel.” 

Taakie richt zich op het betrekken van mensen bij de club als vrijwilliger. U gaf al aan dat ze het cement van de vereniging zijn. Hoe ziet u de toekomst van de vrijwilliger?
“Je merkt dat er verschil is tussen jong en oud. Oudere vrijwilligers zijn vaak nog wel in voor een langdurige verbinding. Maar bij jongere mensen is dat tegenwoordig vaak anders. Ze zijn druk met studie, werk en/of hun gezin en kiezen liever voor kortere, incidentele klussen.”

“In die zin denk ik dat Taakie een belangrijke toegevoegde waarde is. Het is een goede tool voor de verenigingsbestuur en vrijwilliger coördinator die op zoek is naar een vrijwilliger voor een specifieke activiteit of klus. Vooral voor de bestuurders van grotere verenigingen. Omdat je dan niet iedereen kent doe je vaak een beroep op een kleine groep die wat dichter bij de vereniging en het bestuur staat. Maar er zijn meer leden die best wel actief willen zijn, maar soms een zetje nodig hebben.”

“Taakie vervult een belangrijke makelaarsrol: tussen de vrijwilliger die van betekenis wil zijn en de verenigingsbestuurder die op zoek is. Ik denk dat veel mensen graag van betekenis willen zijn want ze zijn niet voor niets lid van de vereniging. Ze hebben iets met het teamgebeuren. Voor sommigen is het makkelijk en vanzelfsprekend, maar anderen stellen zich niet meteen vooraan op.” 

Wat was uw eerste indruk over Taakie? 
“Ik was direct enthousiast toen het aangedragen werd en ook onze verenigingen reageerden erg enthousiast. Ik denk dat, helemaal in deze coronatijd, veel druk op vrijwilligers wordt gelegd. Daarom kun je juist nu, nu we een beetje open mogen, met Taakie een impuls geven aan al die vrijwilligers die zich op een andere manier inzetten of in verband met Corona niets konden.”

Waarom krijgen ze het een jaar cadeau? 
“We kunnen natuurlijk zeggen: we hebben dit gevonden en dit kost je zoveel. Maar ik denk dat het een andere aanpak is om een gratis abonnement te geven. Zo kunnen de verenigingen een mooie start maken op een laagdrempelige manier.”

En wanneer wordt u heel erg blij?
“Als ik na een jaar kan zeggen dat verenigingen nog steeds heel erg blij zijn met Taakie en dat ze hebben gemerkt dat veel vrijwilligers snel bereikbaar zijn voor een activiteit als het organiseren van een wedstrijd, een training of het doen van klusjes op de vereniging. Uiteindelijk ben ik dus tevreden als de verenigingen dat ook zijn!”