Taakie

Onze 10 basisprincipes van vrijwilligerswerving

Veel sportclubs in Nederland hebben moeite met het werven van vrijwilligers. Taakie maakt het voor elke vereniging makkelijker om dit probleem op te lossen. Zo kan je met de digitale assistent vrijwilligerszaken simpel en snel een vrijwilliger vinden voor een taak of functie.

1. Mensen willen best vrijwilligerswerk doen, maar zij willen wel gevraagd worden.

2. Mensen willen gevraagd worden o.b.v. wat zij goed kunnen en leuk vinden.

3. Bij het vragen van vrijwilligers wordt vooralsnog vaak gebruik gemaakt van het eigen netwerk, waardoor er een hoop verborgen vrijwilligerstalent binnen de vereniging onopgemerkt blijft.

4. Vrijwilligers beginnen vaak met een kleine taak en groeien door.

5. Vrijwilligers die een taak doen die goed bij ze past, blijven langer vrijwilliger.

6. Vacaturebanken en noodkreten op verenigingswebsites werken niet. Communiceer daar waar de potentiele vrijwilliger actief is en communiceer actief in plaats van passief.

7. Een positieve insteek werkt wel. Vrijwilligerswerk is leuk om te doen! Een vereniging die op een positieve manier met vrijwilligers om gaat, heeft minder moeite met het aantrekken van nieuwe vrijwilligers.

8. Niet iedereen is geschikt voor elke vrijwilligerstaak. Een vrijwilligerscoördinator of andere ‘matchmaker’ kan de juiste match maken.

9. Niet elke vereniging heeft voldoende aandacht voor de vrijwilligersproblematiek en beschikt over een vrijwilligers coördinator.

10. Verenigingen hebben behoefte aan concrete, praktische tools die hen ontlasten.