Taakie

Taakie geeft clubs de vrijwilligers impuls die ze nodig hebben

Vrijwilligers vormen sinds jaar en dag hét fundament van sportverenigingen. Zonder dat we het in de gaten hebben wordt iedere sportvereniging voor zo’n 80% gedragen op de schouders van vrijwilligers. Toch stuit de sportwereld sinds de introductie van het verenigingsleven op het vinden van de juiste vrijwilligers. Hoe creëren we een structurele oplossing en waarom zien verenigingen Taakie als de duurzame oplossing richting de toekomst? In gesprek met verschillende coördinatoren nemen we een kijkje achter de schermen bij verenigingen die gebruik maken van de tool: Taakie.

De recente ontwikkelingen in de wereld zorgen ervoor dat het sport verenigingsleven misschien wel belangrijker dan ooit is. Enerzijds omdat sporten & bewegen een positieve bijdrage levert aan de vitale gesteldheid en gezondheid van een individu. En anderzijds omdat het verenigingsleven verbroedert. Meer dan ooit snakken we naar het gezelschap van een groep en de solidariteit waar verenigingen voor staan. Maar juist die verenigingen staan onder druk. Onder druk omdat we als verenigingen kampen met de continue uitdaging van het werven en binden van de juiste vrijwilligers. Taakie is ontwikkeld om juist die obstakels te overwinnen en de club coördinatoren niet alleen te ontzorgen in dagelijkse werkzaamheden, maar het proces ook weer “fun” te maken.

“Het is ons gelukt voor diverse rollen en taken vrijwilligers te vinden die we anders nooit gevonden hadden”

Olaf van Arkel, Volleybalvereniging Wij Houden Vol

Als vereniging weet je dat er twee belangrijke hobbels zijn die overwonnen moeten worden in het vrijwilligersproces. Namelijk als eerste het bereiken en werven van vrijwilligers en als tweede het koppelen van vrijwilligers aan taken. Hoe pakt Taakie dit aan: Taakie maakt gebruik van een spelelement om op een hele leuke en laagdrempelig manier via Whatsapp in contact te komen met potentiele vrijwilligers. Via een personality quiz kom jij erachter wat voor type vrijwilliger jij bent. Ben je bijvoorbeeld de organisator of de communicator? De sporttechnicus of de bestuurder? Na het werven van de vrijwilligers hebben we vervolgens een goed beeld van de voorkeuren van een individuele vrijwilliger. Zo doet Taakie suggesties aan de coördinator welke taken bij welke vrijwilliger passen. Dat maakt het uitvoeren van de taken voor vrijwilligers een stuk leuker en creëert de club een duurzamere band met haar vrijwilligers.

Olaf van Arkel, voorzitter van volleybalvereniging “Wij Houden vol” zegt: “De introductie van Taakie heeft ons, als volleybalvereniging geholpen om de vrijwilligersorganisatie een positieve impuls te geven. Het vinden van vrijwilligers lijkt altijd lastig en vaak worden dezelfde leden steeds weer gevraagd omdat die bekend zijn. Het idee van Taakie sprak aan om hierin een doorbraak te krijgen en veel meer leden actief te betrekken bij de club. Een groot deel van de vereniging vulde de vrijwilligersscan in doordat we via verschillende kanalen Taakie introduceerden. We kregen hierdoor een eerste beeld van de motivatie van de vrijwilligers en konden hiermee ook de eerste rollen en taken toetsen per whatsapp. Het is ons gelukt om voor diverse rollen en taken vrijwilligers te vinden die we zeker met oproepen nooit ingevuld zouden hebben. Je moet dan denken aan de rol van vertrouwenscontactpersoon, redacteuren van het clubblad en trainers voor de kleuters. Het platform verrast de vrijwilligers positief door de direct en snelle communicatie met whatsapp. Veel communicatie rondom de club verloopt via whatsapp maar de snelle response van Taakie verrast de leden. Voor de vrijwilligerscoördinatoren werkt het platform intuïtief en biedt het overzicht om de reacties op te kunnen volgen.”

“Wij vullen door Taakie 80% van de dagelijkse incidentele taken in met mensen die we nog niet eerder in beeld hadden”

Ernst-Jan Reinert, voetbalvereniging FC Lisse

Ernst-Jan Reinerie, van FC Lisse zegt: “Door mee te doen aan de pilot van Taakie hebben wij in enkele weken al meerdere structurele vrijwilligers binnen gehaald, en konden wij daarnaast steeds binnen een dag 80% van de incidentele taken invullen met mensen die wij nog niet eerder in beeld hadden! Bijvoorbeeld voor een bardienst of gastheerschap. Het dashboard van Taakie is leuk en makkelijk om te gebruiken en de leden reageerden erg positief over de manier van benadering, per WhatsApp!”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email